Hverdagen

Godnatsange er sundt for dit barn

Flere og flere synger godnatsange for deres børn og det er fantastisk, da godnatsange er super gode for dit barn. Godnatsange kan hjælpe med alt fra at skulle falde i søvn til at knytte tættere bånd mellem børn og forældre.

Der er med andre ord flere forskellige grunde til at godnatsange er sunde for dit barn. I dette indlæg vil vi gå igennem de fire primære årsager til hvorfor du stærkt bør overveje at gøre det til en vane at synge godnatsange for dit barn.

Sangen hjælper med at knytte bånd

Først og fremmest er der det smukke ved godnatsange, at de typisk går i arv. Flere undersøgelser viser, at forældre der synger godnatsange for deres barn typisk synger det samme som deres forældre gjorde for dem, da de var små børn. Derfor kan vuggeviser altså hjælpe til med at skabe en familietradition der kan eksistere i lang tid. Derudover hjælper godnatsange med at knytte bånd. Godnatsange gør sådan at både barnets og forældrenes krop frigiver oxytocin, som vi kender som menneskets kærlighedshormon. Dette hormon er vigtigt når vi opbygger forhold og danner kærlighed for andre personer.

Godnatsange er godt for helbredet

Godnatsange og musik generelt giver et bedre helbred. En stor undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet og Institut for Kommunikation og Psykologi ved Aalborg Universitet viser, at sang imens man er lille er afgørende for om man senere i livet kommer til at danne et forhold til musik og gå til koncerter. Her viser undersøgelser nemlig, at personer der går meget til koncerter og selv spiller musik generelt har et meget godt mentalt og fysisk helbred. Derudover har musik også vist sig at være fantastisk godt for helt små spædbørn. Musikken kan nemlig sænke spædbørnenes hjertefrekvens og forbedre deres sutteadfærd og vækst.

En godnatsang er en god overgang for hjernen

Der er også den simple fordel, at en godnatsang er et godt overgangsritual for barnets hjerne. Efter en lang dag hvor barnet har oplevet en masse forskellige ting og er helt oppe at køre kan en godnatsang være en god metode til at få barnet til at falde til ro. Vuggeviser er generelt meget rolige og med simple melodier, hvilket gør at de er helt perfekte til at få et barn til at slappe af. Det er super sundt for børn og for voksne, at benytte sig af en eller anden metode til at få hjernen til at gå fra vågen til drømmetilstand. Det behøver ikke at en godnatsang, det kan også være at læse en historie, skrive noget ned i dagbogen eller noget helt tredje. Hvis ikke man sørger for at give barnets hjerne tid til at skifte tilstand, så risikerer man bare at barnet kommer til at ligge i sengen og kigge op i loftet uden at kunne falde i søvn. Det gør at barnet bliver frustreret og så tager det bare endnu længere tid at falde i søvn.

Din stemme er beroligende for barnet

Der er mange forældre der vælger ikke at synge godnatsang for deres barn, fordi de synger dårligt. Her er det dog vigtigt at understrege, at det er fuldstændigt ligegyldigt hvor godt du synger. Dit barn vil være helt ligeglad med om du rammer tonerne perfekt eller ikke kan huske teksten. Det der er super vigtigt for dit barn er genkendeligheden i din stemme. Der er nemlig intet der får et barn til at slappe mere af end lyden af barnets forældres stemmer. Med andre ord skal det, at du ikke synger som Beyonce altså ikke være grunden til, at du ikke synger godnatsange for dit barn.