Diverse, Hverdagen

Mit barn glemmer at vaske hænder – hvad gør jeg?

Vi har alle lært den gode rutine – håndvask. Men hvordan lærer vi vores børn den gode rutine uden at skulle være den dømmende voksne? Her er fem råd til, hvordan du lærer børn at vaske hænder.

1. Vælg en god håndsæbe

Når dit barn skal lære at vaske hænder, er det vigtigt, at du har valgt en god håndsæbe. Det er op til dig at vælge, hvad du synes, en god håndsæbe er. Du kan f.eks. kigge efter ting som Svanemærket, Den Blå Krans eller Fairtrade-mærket. Samtidig kan du også kigge efter en flot etikette eller en dejlig duft.

2. Syng en sang

Når der skal vaskes hænder, kan du med fordel synge første vers af ”I dag er det XX fødselsdag”, da det har en passende længde til håndvask. Sørg dog for, at barnet stadig vasker hænder, selvom der synges på livet løs. Syng gerne med, så håndvasken ikke forkortes. Samtidig bliver det en hyggestund for forælder og barn.

3. Vis pebereksperimentet

Pebereksperimentet går ud på, at du hælder vand i en dyb tallerken. Derefter hælder du groft peber deri. Efterfølgende beder du barnet om at sætte sine uvaskede fingre ned i tallerkenen, og så vil peberkornene sætte sig fast på fingrene. Herefter beder du barnet om at vaske fingre med sæbe. Næste gang fingrene sættes ned i tallerkenen, vil peberkornene bevæge sig væk fra fingrene. Dette vil vise, hvorfor hænderne skal vaskes.

4. Vær tydelig

Ved pebereksperimentet og sangidéen er det vigtigt, at du som voksen er tydelig med, hvad du ønsker, at barnet skal gøre. På den måde bliver barnet ikke forvirret, og der kommer ikke konflikter, som kan føre til, at barnet slet ikke vil vaske hænder. Sørg for at være tydelig under hele processen og over for alle aldersgrupper.

5. Start tidligt

Hvis en god rutine skal laves, bør der sættes ind tidligt. Allerede fra dit barn er lille, kan du med fordel sætte ord på, når du selv vasker hænder, samt hvorfor du gør det. Samtidig kan du, når barnet skal vaskes efter måltid, sige, ”nu vasker jeg lige dine hænder”. På den måde gør du det også til en del af barnets rutine allerede fra en tidlig alder.

Når der hele tiden er fokus på håndvask, vil dit barn få tørre hænder. Det er derfor vigtigt, at du også har en god håndcreme liggende til de tørre hænder – både til voksne og børn. Med disse fem råd kan dig og dit barn igen begynde på en ny god rutine. Skal du købe produkter til familien, så tjek Luxplus.dk, her kan du spare på personlig pleje-budgettet.