At få børn til at hjælpe med arbejdet lyder som udgangspunkt ret urealistisk. De gider ikke, de keder sig hurtigt og når det bliver praktisk er de helt ude.
Men det kan faktisk godt lade sig gøre at forene børn og arbejde på en god måde. Nøglen er haven og involvering.
Lad barnet få sin egen køkkenhave
Det er en (rigtig god) tradition at plante et træ ved et barns fødsel, eller at de får et i dåbsgave. Træets udvikling og alder følger dermed barnet, og træets udvikling får en helt anden emotionel involvering. Ofte er det et frugttræ, og det giver mere og mere, ligesom barnet selv. Det er dog en rejse barnet ikke forstår fra start af, og så meget er der heller ikke at gøre med et træ på sigt. Løsningen for en god involvering i haven er derfor at give dit barn sit eget lille stykke køkkenhave. Et stykke hvor du blander dig mindst muligt. Dit barn skal have lov 1: At vælge hvad der skal sås 2: Selv placere frøene i sin have 3: Selv at vande og holde øje 4: Og selvfølgelig selv hive det færdige afgrøder op eller af planten. Dit barn skal være stort nok til at forstå hvad det handler om, men allerede ved 4-5 års alderen giver det rigtig god mening.
Hvad er gode afgrøder til børn?
Vi kan alle blive utålmodige over at vente på at frø bliver til planter og noget spiseligt, så det kan være en rigtig god ide at hjælpe med input omkring afgrøder, der ikke har al for lang spiringstid. Ærter er samtidig fantastisk slik at spise, men ærter er ikke bare ærter. Find en sort der er tidlig – fx er Talbot en tidlig ært. Radiser er fantastiske fordi de har meget kort periode fra såning til spisning, men bagsiden er at meget få børn bryder sig om den stærke smag. Er børnene gamle nok til at måtte spise gulerødder, så er det også en god ”slik”, men der går der lidt længere tid fra såning til afgrøde.
Giv dit barn en plante
Her på redaktionen har vi også fantastisk erfaring med at vores børn har deres egen tomatplante. De deltager i processen fra såning af tomatfrø til omplantning, udplantning og endelig plukning af tomater. Du kan lade dit barn vælge hvilken tomatsort det skal være, så de har indflydelse på farve og formen. Når sommeren kommer sker der nyt hver dag, blomster er blevet til tomater, tomater farves og modnes og selv om det går langsomt (det tager typisk 60 dage fra første blomst, til første tomat kan spises), så vil man faktisk opleve at der sker lidt hver dag.
Lav faste rutiner og ruter
Som voksen oplever vi selv at det kan være rart at tage ruten rundt i haven efter en lang arbejdsdag. Lige ud og få frisk luft og se hvordan det går. På den måde følger man udviklingen tæt, og opdager også hvis der er noget der skal rettes op på. Det kan være en super god idé at lave rutiner som dette, sammen med dit barn. Lav et tidspunkt hver dag, hvor i har faste rutiner. Det kan være morgen før morgenmaden, efter morgenmaden, når i kommer hjem, inden aftensmaden, eller som det sidste inden sengetid. Lav en fast rute og ritual. Et ritual kan fx være at fylde en lille vandkande (fra sandkassen) med vand, som der vandes køkkenhave med – uanset hvor meget det har regnet. Dit barn vil opleve nærværet, hyggen, legen og samtidig se hvordan naturen er en fantastisk størrelse.